• Als katholieken afscheid nemen

 Voor veel mensen is het niet meer vanzelfsprekend om naar de kerk te gaan. Ook niet voor een uitvaart. Parochies maken het regelmatig mee dat mensen, die hun leven lang trouw naar de kerk zijn gegaan, bij hun overlijden zonder kerkelijke uitvaart worden begraven of gecremeerd. Vaak wordt door de nabestaanden als argument gebruikt dat ze zelf “niet meer zoveel met het geloof hebben”. Maar daarmee onthouden ze hun overleden vader, moeder of grootouder die wel gelovig was, een belangrijke gebeurtenis: namelijk een kerkelijk afscheid. Bovendien ontnemen nabestaanden die zo redeneren, ook zichzelf de mogelijkheid  om geraakt en getroost te worden door de woorden en rituelen die de kerk daarvoor al eeuwen heeft.

 
“De katholieke uitvaartliturgie is rijk aan symbolen met een diepgaande betekenis,” zegt vicaris Ed Smeets voor Liturgie en Kerkmuziek van het bisdom Roermond. “Bovendien benadrukken we in de kerk niet alleen het afscheid, maar wijzen we ook op ons geloof in de verrijzenis. Dat is een boodschap van troost en tegelijkertijd van hoop, precies waar mensen in een periode van rouw behoefte aan hebben.” Parochies merken echter dat mensen die minder vaak in de kerk komen, niet meer vertrouwd zijn met de betekenis van de kerkelijke rituelen en vooral om een persoonlijke afscheidsdienst vragen. “Binnen de katholieke liturgie zijn er tal van mogelijkheden om hier rekening mee te houden,” zegt Smeets. “Maar het zal niemand verbazen dat we als kerk juist rond het mysterie van leven en dood ook ons geloof in Christus willen uitdragen.” 
 
Pastorale wilsverklaring
Met de brochure en de poster wil Smeets mensen bewust maken van de mogelijkheden die een kerkelijke uitvaart biedt. “Dat hoeft niet per se met een eucharistieviering, hoewel dat wel het mooiste is,” zegt hij. “Maar er zijn ook vormen van kerkelijke uitvaart mogelijk met een gebedsdienst of een wake. Zeker voor mensen die wat verder van de kerk staan, maar wel een waardige uitvaart willen, kan een gebiedsviering een goed alternatief zijn.” In de brochure wordt ook informatie gegeven over welke inbreng nabestaanden bij de totstandkoming van de kerkelijke viering kunnen hebben.
 

 Minimaal bestel aantal is 1 set van 10 stuks.

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed

Als katholieken afscheid nemen

  • Model: 3680
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • 2,00€


Tags: Als katholieken afscheid nemen