• Kinderen bidden voor Kinderen activiteiten in het Bisdom Roermond

 

Eerste kaarten gemaakt in Sittard

Op zaterdag 1 mei 2010 werd op de Zaterdag Middag Club in Sittard het startsein gegeven voor Kinderen bidden voor kinderen in het Bisdom Roermond. Op deze club komen elke zaterdagmiddag zo'n 100 kinderen spelen. Ook is er steeds een moment van rust. Dan luisteren de kinderen naar een verhaal uit de bijbel. Dit keer werd het verhaal uitgebeeld van de barmhartige Samaritaan, die een gewonde man hielp die hij helemaal niet kende.

Net zoals deze kinderen in Sittard de zieke kinderen in het Orbis Medisch Centrum in Sittard niet kennen en toch aan de slag gingen met het maken van kaarten voor hen. Ook op de andere zaterdagen van mei worden nog kaarten gemaakt. Op 5 juni worden deze dan meegenomen naar de Gemmakapel, schuin tegenover, en gaan de kinderen bij Maria bidden voor de zieke kinderen. Alle kinderen, en hun ouders, zijn welkom!


Sittard heeft primeur in Limburg

Op zaterdag 5 juni 2010 was het dan zover: vanuit de Zaterdag Middag Club (ZMC) in Sittard gingen we in de Gemmakapel aan de overkant van de straat bidden voor zieke kinderen.

Ondanks tropische temperaturen een heel geslaagde middag met toch nog zo'n 50 - 60 kinderen en volwassenen. Dit was de eerste keer dat Kinderen bidden voor kinderen werd georganiseerd door het Bisdom Roermond.


Nieuw in de opzet van deze 10e keer Kinderen bidden voor kinderen was de verdeling over de tijd. Eerder in mei waren al op de ZMC kaarten gemaakt voor zieke kinderen in onder meer het Orbis Medisch Centrum. Teven stond het gebruikelijke half uurtje kindercatechese in het teken van deze activiteit. De processie begeleid door de jeugdleden van de Harmonie Sint Josef en het rozenkransgebed voor kinderen in de sfeervolle Gemmakapel vormde op 5 juni een prachtige afsluiting.

Een paar reacties van volwassenen: “Het was een indrukwekkende ervaring en moet zeker herhaald worden!!!; Zinvol mooi!; Het initiatief vind ik geweldig; Een heel bijzondere gebeurtenis waarvoor ik heel erg dankbaar ben!”


 

Interview met P. Vos

Interview met M. Heijs

De meeste kinderen vonden het leuk, vooral de jongere kinderen, en deden goed mee. Veel kinderen hadden een speciale taak: dragen van de brievenbus met de kaarten, kaars aansteken, bloemen voor Maria, gebedje voorlezen etc. Na afloop konden ze nog spelen en iets drinken op de ZMC.

Deze zeer kindvriendelijke locatie, de prachtige kapel op loopafstand, de geweldige medewerking door de jeugdharmonie en de prima samenwerking met het plaatselijke ziekenhuis maakten deze primeur van het Bisdom Roermond tot een succes.

Klik hier voor de uitnodiging aan de kinderen
Klik hier voor de communicatie door het Bisdom Roermond

Kinderen bidden voor Kinderen tijdens Mis in Orbis Medisch Centrum

Op zondag 15 augustus 2010 werd in het Orbis Medisch Centrum door kinderen en oudere mensen gebeden voor de zieke medemens. Voor de eerste keer vond Kinderen bidden voor kinderen plaats in een ziekenhuis en was het gekoppeld aan de Eucharistieviering. Bijzonder was het om juist op deze feestdag van Maria Tenhemelopneming op voorspraak van Maria te bidden.

klik op de foto's!
Deze ochtend kwamen heel veel mensen naar de Stilte Ruimte voor deze speciale Mis. Verschillende jeugdigen hadden zich al eerder aangemeld om mee te helpen. In het zelfgeschreven welkomstwoord zei een van hen: “Wij zijn allemaal ‘kinderen van God’. Een ander mooi woord voor ‘zorgen voor elkaar’ is ‘naastenliefde’. En daar hoort bij om voor elkaar te bidden. Bidden voor mensen die het niet zo goed hebben, voor mensen die ziek zijn. Je kunt voor iemand bidden die je kent. Maar je kunt ook bidden voor iemand die je niet kent, maar die wel jouw gebed kan gebruiken.”

klik op de foto's!
Voor de Mis hadden verschillende kinderen al meegelopen met de processie in het atrium van het ziekenhuis. Bij binnenkomst in de Stilte Ruimte werden de rozen, wenskaarsen en lijst met intenties bij Maria gezet. Tijdens de viering werden o.a. de Glorievolle Geheimen gezongen op de Fatima melodie en speelde een van de deelnemers op trompet onder begeleiding van orgel het “Ave Verum Corpus” van W.A. Mozart en het lied: “A Toi La Gloire” van G. F. Händel. Ook werd tijdens deze viering de ‘kroedwusj’ (kruiden) gezegend en door de kinderen aan de mensen uitgedeeld. Tot slot werd door de kinderen bij Maria nog extra gebeden voor zieke mensen, jong en oud, in het Orbis Medisch Centrum en overal in de wereld.

Na afloop was er frisdrank en cake en daarna brachten de kinderen een wenskaars met roos naar iedere verpleegafdeling. Meerdere werknemers en patiënten toonden hun waardering voor dit initiatief. Reactie van een van de deelnemers: “mooi dat je in de vorm van gebed iets voor een ander kunt betekenen”. En dat was precies de reden waarom Efrem, vrijwilliger op 5 juni en nu initiatiefnemer, deze bijeenkomst had georganiseerd. Conclusie van deelnemers, organisatie en ziekenhuis: voor herhaling vatbaar!

Korte geluidsimpressie

Voor een korte geluidsimpressie: klik hiernaast op de play-toets
Klik hier voor de beterschapskaarsjes
Klik hier voor de uitnodiging

Naar kinderafdeling van ziekenhuis Sittard

Zaterdag 26 juni 2010 heeft een delegatie kinderen van de Zaterdag Middag Club Sittard het Orbis Medisch Centrum bezocht en daar op de kinderafdeling de kaarten overhandigd, die in mei gemaakt waren voor zieke kinderen. Speciaal voor deze kinderen was op 5 juni gebeden in de Gemmakapel.

Vrijwilliger EV uit Sittard schrijft hierover:

We begaven ons naar de kinderafdeling. Daar werden we al opgewacht door een hele aardige verpleegster. Een aantal kinderen vanuit de groep vertelde tegen de verpleegster wat we kwamen doen. Ook lieten ze de grote kaart zien die vervolgens aan de wand werd opgehangen. Hierna brak het mooiste moment aan: we mochten de zieke kindjes ontmoeten en een rozenkransboekje met een rozenkrans overhandigen. Dit werd steeds afwisselend per patiëntenkamer door twee kinderen van de groep gedaan. De zieke kinderen en ouders waren ons zeer dankbaar, en dit was ook indrukwekkend. Ook al hebben wij geen medische handen, toch kunnen wij op deze manier iets voor de zieke kinderen betekenen. Prachtig is dit toch...

Nu stond ons nog een rondleiding door het ziekenhuis te wachten. Maar eerst waren we naar de “Stilte Ruimte” gegaan, waar we voor de zieke kindjes hebben gebeden en kaarsjes hebben aangestoken. De weg vervolgde zich met een rondleiding door het ziekenhuis van de 21e eeuw, een ziekenhuis dat uiterst modern is uitgerust met alle denkbare technische snufjes.

De ochtend werd afgesloten met het eten van frietjes in het restaurant.

Het was een hele bijzondere ochtend, waarbij naast gebed, ook met zieke kinderen gesproken werd en de beterschapkaarten overhandigd werden. Het was indrukwekkend, het geeft een voldaan gevoel om op deze wijze iets voor een ander kind te betekenen. En niet te vergeten: een gebed van een kind telt voor twee.

Dit project was zo bijzonder dat het zeker voor herhaling vatbaar is. En dit gaat ook gebeuren, misschien ietsjes anders georganiseerd, maar met dezelfde doelstellingen.

Dit zal plaatsvinden op het ‘Hoogfeest van Maria Hemelvaart’ op zondag 15 augustus 2010 in de H. Mis van 10.00 uur in de ‘Stilte Ruimte’ van het Orbis Medisch Centrum. Zieke en gezonde kinderen gaan samen bidden voor kleine en grote patiënten in het ziekenhuis te Sittard.

Allemaal van harte welkom!
Communie Dankviering met kaarten voor zieke kinderen


Michaëlkerk
Op zaterdag 18 juni stond de Communie Dankviering in de H. Michaëlkerk in Herten (bij Roermond) in het thema van Kinderen bidden voor kinderen.

De communicanten hadden thuis kaarten gemaakt voor zieke kinderen en ook op 2 basisscholen waren blanco gekleurde kaarten en een brief met uitleg uitgedeeld. De kinderen werden uitgenodigd om hun kaarten mee te brengen naar de Dankviering. Een concrete mogelijkheid voor kinderen om hun geloof in Jezus in de praktijk te brengen.


Een van de kerkramen
Tijdens de viering werd stil gestaan bij wat we kunnen doen voor kinderen die het moeilijk hebben. Uit het openingswoord: “‘Kinderen bidden voor kinderen’ is het thema van vandaag. Kinderen die iets doen voor kinderen die ziek zijn. Een stukje liefde geven aan een kind dat het nodig heeft. Omdat het ziek is of verdrietig. Liefde is van alle mensen, liefde is ook van de kerk” Op 29 mei deden onze kinderen hun Eerste Heilige Communie. Ook dat is liefde. De liefde die je van God krijgt, elke dag weer. Laten we vandaag allemaal samen de liefde die we in ons leven hebben doorgeven. Aan elkaar, aan Onze Lieve Heer, aan kinderen die het nodig hebben...”


Laurentius ziekenhuis
De kaarten in een mandje bij Maria, tijdens de Voorbede gebed voor de zieke kinderen, een mooi kinderkoortje en in totaal zo'n 40 kinderen in de Mis. Een geslaagde gezinsviering.

Anderhalve week later volgde een bezoek aan de kinderafdeling van het H. Laurentius ziekenhuis. Patricia Vos, initiatiefneemster van het Bisdom Roermond schrijft: “Ik ben vanmorgen samen met 2 moeders en 11 communicanten de kaarten voor de zieke kinderen gaan brengen en heb elk ziek kind ook een lichtgevend rozenkransje en kinderrozenkransboekje cadeau gedaan. Ook de ouders waren heel positief en dankbaar. Een paar van de communicanten vertelden dat ze thuis nu meer bidden.”

 

Kaarten voor kinderen asielzoekers bij Fakkeltocht Roermond

Zaterdag, 6 oktober 2012 vond in Roermond voor de eerste keer een Kinderen bidden voor Kinderen activiteit plaats gekoppeld aan de Limburgse Fakkelbidtocht.

Al voor de 26ste keer liepen op de eerste zaterdag van oktober honderden mensen, met brandende fakkels in de hand, biddend door de straten van de bisschopsstad. Van de Roermondse kathedraal naar het bekende bedevaartsoord van Onze Lieve Vrouw in ’t Zand. Op weg naar Maria, het Licht in de duisternis, zoals het thema dit keer was. Dit jaar voor de 1ste keer voorafgegaan door een activiteit door en voor kinderen.

Verslag van organisatrice Patricia Vos

“Een aantal communicanten hebben ca. 15 kaarten geknutseld voor de kinderen en hun ouders van het Asiel Zoekers Centrum te Baexem, die op een mandje op het altaar werden gezet en gezegend tijdens de H. Mis. Drie uit Herten (gem. Roermond) afkomstige communicanten van dit jaar deden voorbeden. Bovenaan de trapjes van het priesterkoor lag een grote, mooie houten rozenkrans in de vorm van een kruis met een Maria noveenkaars er voor.


In totaal waren er 20 kinderen en een paar jonge tieners, die na afloop van de Mis als aandenken een kinderrozenkransje en kleurig kinderrozenkransboekje kregen. Hierna liepen ca. 15 deelnemers met hun ouders ook mee met de Fakkelbidtocht, met een fakkel of lampion de rozenkrans biddend op weg naar Kapel in ’t Zand te Roermond. Hier was nog een gebedsdienst met uitstalling van het Allerheiligste en mogelijkheid tot het ontvangen van het sacrament van Boete en Verzoening. Kapelaan George Dölle kondigde aan dat de gemaakte kaarten met een klein presentje voor elk kind door hem en een paar communicanten naar het AZC gebracht zullen worden.

Kinderen onder de indruk van bezoek aan Asiel Zoekers Centrum

Verslag van organisatrice Patricia Vos
Vrijdag 23 november 2012 gingen we met een aantal kinderen, 2 moeders, Kapelaan George Dölle en ikzelf naar het Asiel Zoekers Centrum te Baexem. De kinderen hebben de gekleurde en/of geknutselde kaarten aangeboden, die gezegend waren tijdens de H. Mis voorafgaand aan de Fakkel­bidtocht van 6 oktober. We werden hartelijk ontvangen door Annemarie Joosten, haar collega’s en ca. 20 kinderen, vooral afkomstig uit Afghanistan en Armenië. Ik heb deze kinderen verteld waarvoor we gekomen waren en waarom we dit deden.
Annemarie had een grote stapel prachtige knuffeldieren verzameld om samen met de mooie kaarten van ons aan de kinderen cadeau te doen en met beide cadeaus waren ze erg blij! Er was ook nog een meisje jarig, waarvoor we allemaal ‘Lang zal ze leven’ gezongen hebben en zij kreeg nog 2 mooie knutselwerkjes van Nina en Fenne. Omdat er natuurlijk ook kinderen van andere gezindten wonen, heb ik na afloop kinder­rozen­krans­boekjes en licht­gevende rozen­kransjes aan Annemarie gegeven om gericht aan de betreffende Christelijke ouders en hun kinderen cadeau te doen.
Een heel fijn en geslaagd bezoek, dat misschien in de nabije toekomst een vervolg krijgt met een mogelijk bezoek door een groep Vormelingen. Het is duidelijk dat onze kinderen diep onder de indruk waren van het feit dat de asiel­zoekers­kinderen niet zo royaal bedeeld zijn als zij zelf met een eigen kamertje, speelgoed en alle luxe van dien. Een belangrijke ervaring, waardoor ze meer bewust en dankbaar naar huis gingen en heel wat wijzer!
 
 
 
 
 
 
foto
 

PAROCHIEFEDERATIE SITTARD IS PAROCHIE VAN HET JAAR 2013!


De Parochiefederatie Sittard is Parochie van het jaar 2013 geworden. Deze verkiezing werd gehouden op de achtste Landelijke Parochiedag in Hilversum die in het teken stond van
geloofsoverdracht aan kinderen en jongeren. De parochie uit het bisdom Roermond verdiende de uitverkiezing vanwege haar succesvolle initiatief de ‘Zaterdag Middag Club’. Deze club verwelkomt iedere zaterdagmiddag kinderen en jonge tieners om gezellig en creatief te komen spelen, daarnaast ontvangen ze een klein half uur kinder- of tienercatechese. Het initiatief bestaat bijna 8 jaar. De jaarlijkse Parochieverkiezing is georganiseerd door de omroep RKK. De RKK Parochiedag werd bezocht door ruim 200 deelnemers uit parochies van alle bisdommen.

Jurycommentaar
Juryvoorzitter Bert Elbertse (hoofd Pers & Communicatie Rooms Katholieke Kerk) had het volgende commentaar voor de winnende parochie: ‘De Zaterdagmiddag Club is er iedere week. De club betrekt een grote groep kinderen wekelijks op een speelse wijze bij de Kerk. Belangrijk is dat er een link wordt gelegd tussen spel en catechese.’

Elbertse overhandigde het beeld van ‘St. Christoffel’ aan parochiaan Anneke Verboord. Romy Ewoldt en Kapelaan A. van der Wegen zijn verantwoordelijk voor de Zaterdag Middag Club.

Bekijk hier een impressie van de Zaterdag Middag Club

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed

Kinderen bidden voor Kinderen activiteiten in het Bisdom Roermond

  • Model: KBVK
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • 0,00€


Tags: Kinderen bidden voor Kinderen activiteiten in het Bisdom Roermond