• Geroepen - Glossy

 
In het glossy magazine staan interviews met studenten, docenten en medewerkers van het grootseminarie Rolduc. Zo wordt uitgelegd wat het betekent om priester te worden en vertellen studenten hoe zijn hun roeping ervaren hebben. “Opeens was het net alsof een stem in mijn hoofd zei: ‘ je moet priester worden.’ Daar schrok ik enorm van,” vertelt de 23-jarige Clemens van Lier uit Weert. “Ik ben wel gelovig opgevoed, maar dit lag toch niet direct voor de hand”, zegt hij in een persoonlijk interview, waarin hij zijn weg naar de priesteropleiding beschrijft. Enkele van zijn medestudenten uit India en Mexico vertellen openhartig hoe het voor hen was om naar Nederland te komen en hier hun priesterstudie voort te zetten. “Ik kende Ajax en PSV en verder wist ik helemaal niets van Nederland,” aldus een van hen. Ook vertellen ze hoe ze de Kerk in Nederland ervaren: “De mensen in de parochies zijn blij als we komen, we worden overal welkom geheten.”

Bisschop Frans Wiertz van Roermond haalt in het magazine herinneringen op aan zijn eigen tijd op het, toen nog, kleinseminarie Rolduc – “Het was een maatschappij op zich, een klein dorp, met een eigen harmonie, een bakkerij, een slagerij en allerlei clubs.” – en hij legt uit waarom hij ervoor gekozen heeft om buitenlandse priesterstudenten uit te nodigen om naar Limburg te komen. “We hebben in het verleden duizenden missionarissen over de hele wereld gestuurd. Nu wij een tekort hebben aan roepingen van eigen bodem, is het verantwoord om een beroep te doen op de wereldkerk, die in sommige landen een overvloed aan roepingen kent.”

Rector Lambert Hendriks noemt het werk van de priesteropleiding “zaaien voor de toekomst”. Wie in deze tijd priester wil worden, moet volgens hem een groot aanpassingsvermogen hebben, een rotsvast geloof en met tegenslagen kunnen omgaan. “Als je projecten wilt opzetten en er onmiddellijk succes mee wilt boeken, moet je geen priester worden,” zegt hij eerlijk. “Dan raak je alleen maar gefrustreerd. Maar wanneer je als resultaat ziet dat je de gelegenheid hebt om er voor mensen te zijn, kun je veel voldoening uit je priesterschap halen.”

Ook diakens en geestelijk verzorgers 
Naast de priesteropleiding kent Rolduc, dat in Kerkrade gelegen is, ook nog andere pastorale opleidingsvarianten, waar permanent diakens, pastoraal werker/weksters, geestelijk verzorgers en catecheten worden opgeleid. Ook deze opleidingsvariant wordt in het magazine belicht. Zo vertelt Suzan Crapels uit Roermond waarom zij voor een opleiding aan het Theologisch Instituut Rolduc gekozen heeft: “Ik wil me graag voor de Kerk inzetten. Daar ligt mijn hart.”

Naast persoonlijke interviews duikt de glossy ‘Geroepen’ ook in de geschiedenis van de ruim 900 jaar oude Abdij Rolduc, waar de priesteropleiding sinds 1974 gevestigd is. In het blad staan verder diverse rubrieken met leuke weetjes over Rolduc. Zo wordt het ‘spinnenwonder’ uit de 12e eeuw beschreven en vertelt studieprefect Detlef Rohling dat Plato nog altijd op Rolduc rond schuifelt. Uiteraard is er ook praktische informatie te vinden voor lezers die interesse hebben om zelf een theologische opleiding te gaan volgen.

Het glossy magazine ‘Geroepen’ is een uitgave van grootseminarie Rolduc.

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed

Geroepen - Glossy

  • Model: 3646
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • 7,50€


Tags: Geroepen - Glossy - Rolduc