• Hemelse Helpers

 

Hemelse Helpers, engelenprentjes en hun rol in het dagelijks leven in Limburg’

is de titel van het nieuwe boek van prentenverzamelaar Frans Pluijmaekers, waarbij cultureel antropologe Kitty Jansen-Rompen, conservator aan het museum De Domijnen in Sittard, de keuze maakte en een verhandeling schreef.

Engelen zijn van alle tijden. Ze zijn zelfs niet gebonden aan de christelijke cultuur, ook in andere geloven spelen engelen een grote rol. Maar in onze Limburgse contreien heeft het geloof aan engelen bijgedragen aan een bijzondere prentencultuur, waarbij geen enkel stadium in een mensenleven werd overgeslagen. Of het nou de communie was, een trouwfeest of een begrafenis, overal werden prenten én engelen bij betrokken.

Frans Pluijmakers uit Klimmen heeft er een verzameling van vele duizenden aan overgehouden. Hij gaf eerder al boeken uit die een ruime keuze uit zijn 700.000 stuks tellenden prentenverzameling lieten zien en voor het nageslacht bewaarden, maar deze engelenverzameling heeft hij tot het laatst bewaard. Kitty Jansen-Rompen was bereid er een verhandeling over te schrijven, die ook nog eens sterk persoonlijk is gekleurd, waardoor we een bijzondere kijk op het rijke Roomse leven in Limburg krijgen voorgeschoteld.

Op zondag 11 augustus om 14.30 uur zal in ’t Geboew in Schin op Geul dit bijzondere boek worden gepresenteerd. Stichting In onsen lande in Valkenborgh neemt de organisatie van de presentatie op zich. Frans Pluijmaekers was jarenlang als bestuurslid aan de stichting verbonden. Kitty Jansen-Rompen is conservator Erfgoed bij museum De Domijnen in Sittard.

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed

Hemelse Helpers

  • Model: 3826
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • 24,90€


Tags: Hemelse Helpers, engelenprentjes en hun rol in het dagelijks leven in Limburg