• Waarom Kerst? - 3 spellen in 1 doos

 

Het Waarom Kerst?-geschenk van 2015 is er één voor de knusse winteravonden: een drie-in-één spellenpakket geschikt voor jong en oud. Met een speels geïllustreerd kerst-kwartetspel voor de allerkleinsten, een verrassend (kerst-)kennisspel voor wie nieuwsgierig is naar de ware betekenis van Kerst en een gespreksspel voor wie buren, familie of vrienden (nog) beter wil leren kennen. Het mooi vormgegeven spellenpakket vertelt over de geboorte van Jezus Christus en waarom we die gebeurtenis meer dan 2000 jaar later nog steeds vieren.

WAAROM KERST? KWARTET SPELREGELS

Kwartetten: je bent er nooit te oud voor. Een spel voor iedereen! Speel het onder de kerstboom, op de kinderclub of tijdens een treinreis. Spelenderwijs ontdek je hoe het kerstverhaal ook al weer ging. DOEL • Het is de bedoeling zoveel mogelijk sets van vier kaarten te verzamelen. Degene met de meeste kwartetten wint het spel. VOORBEREIDING • De kaarten worden geschud. Iedereen krijgt vijf kaarten, de rest leg je op een stapel als ‘de pot’.

HET SPEL • De jongste speler begint. Wie aan de beurt is, vraagt een kaart aan één van de andere spelers. Je moet zelf minstens één andere kaart uit dat kwartet in je bezit hebben. Heeft degene aan wie je het vraagt de kaart, dan moet hij die aan je geven. Als je een kaart hebt gekregen, mag je doorgaan met kaarten vragen, ook van een andere speler. Heb je de vier kaarten bij elkaar, dan heb je ‘kwartet’. Heeft de speler de gevraagde kaart niet, dan is je beurt voorbij. Je moet een kaart uit de pot pakken. Degene aan wie je het laatst een kaart vroeg, mag de beurt overnemen. Het spel is afgelopen als alle kwartetten compleet zijn.

Variaties op het gewone kwartetspel

Belonen/straffen

Om het spel spannender te maken, kun je spelen met beloningen en straffen. Als je een kwartet hebt, mag je bijvoorbeeld iemand anders vragen iets voor je te doen, zoals iets te drinken halen, een liedje zingen, een mop vertellen, enzovoorts. Ook kun je na afloop van elk compleet kwartetspel de winnaar belonen en/of de verliezer ‘straffen’ met een gekke opdracht.

Onderhandelen

Als je aan de beurt bent, vraag je aan een andere speler of hij één of meerdere kaarten met je wil ruilen. De ander mag weigeren te ruilen.

KENNISQUIZ

WAAROM KERST? KENNISQUIZ SPELREGELS

Altijd leuk, een kennisquiz over Kerst. Misschien zit je aan tafel met mensen die denken alles al te weten en anderen die ‘wel ergens de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt’. Dan is het leuk om dit spel samen te doen en meer te ontdekken. DOEL • Doel is om meer kennis op te doen over het kerstverhaal en daarover met elkaar te praten. Neem dus lekker de tijd. Je kunt dit spel spelen op school, op een club of gezellig tijdens het kerstdiner. HET SPEL • De antwoorden vind je op de antwoordkaarten. ‘VALS SPELEN MAG’ • Lees eerst de Bijbelgedeelten door die het kerstevangelie vertellen. Je vindt ze bij het spel en op deze website. AAN DE SLAG • Leg de kaarten op een stapel in het midden, met de vragen naar boven. De oudste speler pakt als eerste een kaart. Lees de vraag en de antwoorden voor. Geef daarna antwoord. Check op de antwoordkaart of je de vraag goed hebt. Zo ja, dan mag je de kaart houden. Zo niet, dan leg je de kaart naast de andere stapel. Deze kaart is uit het spel. De volgende speler is nu aan de beurt. Je mag dus maar één kaart per keer pakken.

Wie de meeste vragen goed heeft beantwoord, heeft gewonnen. Veel speelplezier!

Variaties op de kennisquiz

Met presentator

Leuk voor bijvoorbeeld in de klas of op je club:

Laat iemand de vragen en antwoorden voorlezen. Alle aanwezigen schrijven het antwoord op dat volgens hen goed is. Als je alle vragen hebt gehad, geef je de goede antwoorden en wordt duidelijk wie de winnaar is. Een kleine prijs is natuurlijk altijd leuk.

Ren je rot

Hang in 4 hoeken van een ruimte een vel papier met A, B, C of D. Iemand leest de vraag voor en vervolgens moet iedereen naar het goede antwoord rennen. Om bij te houden wie het goed had, kun je de mensen met het goede antwoord bijvoorbeeld een snoepje geven of je doet een wasknijper aan hun kleren.

Ik geef de vraag aan…

Met dit spel kun je niet echt winnen. Je legt de vragen op een stapel met de vragen naar boven toe. Iemand pakt een vraag, leest hem voor en wijst iemand aan die antwoord gaat geven. Daarna is diegene aan de beurt om dat bij een ander te doen. Zorg er wel voor dat iedereen ongeveer even vaak aan de beurt komt!

GESPREKSSPEL

WAAROM KERST? SPELREGELS GESPREKSSPEL

De kerstperiode is de tijd om heerlijk bij te praten met vrienden en familie. Wil je elkaar op een leuke manier beter leren kennen? Pak dan deze kaarten erbij. Voor de duidelijkheid: met dit spel kun je niets winnen, maar het leidt wel tot een mooi gesprek. En dat is eigenlijk veel meer waard.

DOEL • Het voeren van een goed gesprek, elkaar beter leren kennen, vertellen over vroeger en over wat je drijft.

‘SPELREGELS’ • Hoewel het geen echt spel is, is het goed om wat afspraken met elkaar te maken. Bijvoorbeeld:

  • ga niet in discussie
  • luister goed naar elkaar
  • stel je eigen oordeel uit
  • maak tijd
  • geef elkaar de ruimte
  • voel je vrij om de vraag om te ruilen voor één die beter past

Heel veel praat- en luisterplezier!

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed

Waarom Kerst? - 3 spellen in 1 doos

  • Model: 3531
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • 3,00€


Tags: Waarom Kerst? - 3 spellen in 1 doos